Historia e panjohur e një fotoje historike

“The White Man in the photo”

fKjo fotografi me një simbolikë mjaft të fuqishme, nuk e shpreh megjithatë, të vërtetën e historisë që përfshiu këta tre atletë. Fotografia ka anën e saj të njohur, gjestin e fuqishëm simbolik të dy atletëve amerikanë gjatë ceremonisë së dheniës së medaljes në disiplinën e 200 m vrap për meshkuj, në Lojërat Olimpike të Meksikos të vitit 1968. Por kjo fotografi ka dhe anën e saj të panjohur, që përmban një histori të parrëfyer, të dhimbshme por edhe të pasur me një simbolikë të fortë të vëllazërisë njerëzore, e mishëruar te atleti i bardhë “pa doreza”, australiani Peter Normann. Continue reading “Historia e panjohur e një fotoje historike”

Historia e panjohur e një fotoje historike

Sërish Banka e Shqipërisë

images

Raporti i KLSH-së mbi administrimin e kartmonedhave të dëmtuara nga Banka e Shqipërisë tregon edhe njëherë praktikat e saj mashtruese të konsoliduara, si dhe mungesnë totale e përgjegjësisë publike.

Raporti i KLSH-së tregoi përmbledhtazi se, paratë e dëmtuara të dorëzuara nga klientët në bankat e nivelit të dytë kompensoheshin nga to me një vlerë të barabartë me 80% të shumës së kartëmonedhës. Në të njëjtën kohë, këto para, pasi dorëzoheshin nga bankat e nivelit të dytë te Banka e Shqipërisë, kjo e fundit i kompensonte me 100% të shumës. Pasojat, sipas KLSH-së, ishin një humbje prej 21 milionë Euro nga thesari i shtetit. Continue reading “Sërish Banka e Shqipërisë”

Sërish Banka e Shqipërisë

Formulari i konsensusit

hatefulshume

Dy vjet që merren me ligjin e dekriminalizimit. Përfundimi është pezmatues: një formular për t’u plotësuar në bazë të disa akteve nënligjore që janë, për nga forma dhe përmbajtja, antikushtetues.

Ka disa ditë që deputetët e shumicës po shprehin idenë se ligji i dekriminalizimit ka probleme serioze kushtetueshmërie, por për hir të konsensusit, e kanë pranuar. Ata shtojnë se dihet shumë mirë që askush nuk do e dërgojë këtë ligj për shqyrtim në Gjykatën Kushtetuese, për hir të konsensusit. Continue reading “Formulari i konsensusit”

Formulari i konsensusit

Përqasja e politikanëve shqiptarë ndaj Amerikës

“Unë Amerikën e shoh si frymëzim për pavarësinë e sovranitetin, për demokracinë e respektin për ligjin. Ndërsa ju Amerikën e shihni me frikë. Ju e shihni Amerikën si përbindësh së cilit duhet t’i tutemi ne dhe gjithë populli. Para këtij përbindëshi imagjinar ju serviloseni, poshtëroheni dhe prostituoheni. Por Amerika nuk është ajo e mendjeve tuaja të sëmura.”
Albin Kurti

Përqasja e politikanëve shqiptarë ndaj Amerikës

Një artikull që i shan të gjithë

mural

  • U dhunua një protestuese nga një efektiv policie. Dhunë ndaj një femre, abuzim me pushtetin që të jep uniforma. Harbutëri!
  • Polici lirohet nga detyra. Drejtësi morale, padrejtësi ligjore!
  • U prishën disa herë rrethimet e bashkisë për ndërtimin e këndit të lojrave. Asnjë fletë gjobe deri tani nga ana e bashkisë.
  • Fëmijët nuk do të kenë kurrë një kënd lojrash publik, pra falas, pra për të gjithë. Kjo, edhe falë partizanëve të gjësë publike. Nuk është kontradiktore. Është mjerim shoqëror.
  • Shoqëria Civile është bërë si parja e kuqe. Të njëjtat fytyra që protestojnë për çështjen Fullani, protestojnë edhe për çdo gjë tjetër të imagjinueshme. Fatkeqësi!
  • Protestuesit, pasi protestën e zaptoi PëDëja, menduan të rrahin e të fyejnë një qytetar që ishte (edhe ai) kundër këndit të lojrave por ama edhe kundër vandalizmit. Protestë tallava.
  • Një pjesë e mirë e Shoqërisë Civile, aka Parja e Kuqe, është pro krijimit të një këndi për fëmijë, te parku i liqenit, por heziton të bëhet aktive duke preferuar të mbetet thjeshtë Shoqëri. Kjo nga frika se mos të kthyerit në aktive do ta bënte këtë pjesë të Shoqërisë të etiketohej si antimitingashe. Impotencë!
  • Mediat, mediat janë media. Për të vënë duart në kokë nga tmerri. Por zëri i ulërimës që meriton ky realitet, meket pa dalë nga goja. Humnerë!

Continue reading “Një artikull që i shan të gjithë”

Një artikull që i shan të gjithë

I dashur Koloreto dhe debili Lubonja

falcoMeqenëse në artikullin tënd të fundit, ndër të tjera, ke shkruar edhe për debilin Lubonja dhe meqenëse shpesh të lexoj me kënaqesi, qoftë për stilin qoftë për pjekurinë e mendimit, nuk mund të mos shkruaja edhe unë dy rreshta për naivin Koloreto. Epitetin “debil” që ia paskan veshur Lubonjës (së bashku me plot epitete të tjera), ti thua se e ke lexuar nëpër komentet e dy shkrimeve të fundit. Dhe këta që e shajnë pa të drejtë Lubonjën janë, siç thua vetë, nga ata kuazi-qytetarë që të japin një milion shuplaka. Continue reading “I dashur Koloreto dhe debili Lubonja”

I dashur Koloreto dhe debili Lubonja

21 Janari i harruar

21

Dinamika e ngjarjeve pas vrasjeve shtetërore të 21 Janarit dihet. Është parë, dëgjuar dhe përsëritet çdo herë në shtyp, sa herë që flitet për atë ditë dhe në ato media që bëjnë detyrën qytetare që të kujtojnë atë që politika po harron, gjykata nuk e ka çuar nëpër mendje dhe padrejtësia po krenohet. Vrasësi ose vrasësit ishin brenda godinës së Qeverisë. Continue reading “21 Janari i harruar”

21 Janari i harruar

Provokacion, konspiracion, gaz me rigon

 image1

Qeveria porosit një shkrim te “The Economist” për të reklamuar veten dhe Shqipërinë – Berisha shpall në fejsbuk provokacionin e rëndë dhe ngre teorinë konspirative – Mediat marrin lajmin dhe e plasin në faqe të parë duke i dhënë rëndësinë e një Bombe me Gaz Hidrogjen si ajo që disponon Koreja e Veriut. Pastaj, po në media vijojnë interpretimet, ngjyrimet, dhe analizat e ekspertëve. E gjithe vëmendja e publikut përqendrohet tek kjo çështje dramatike. Continue reading “Provokacion, konspiracion, gaz me rigon”

Provokacion, konspiracion, gaz me rigon