Bulevardi dhe Trekëndëshi i Nënshtrimit

Ai është bulevardi i dëshmorëve të kombit dhe dëshmorëve të shtetit, dëshmorëve të lirisë dhe atyre të demokracisë, dëshmorëve të qeverive dhe të ministrive, dëshmorëve që shpallen kriminelë dhe kriminelëve që shpallen dëshmorë. Ai është bulevardi i viktimave të 15 Marsit dhe të 21 Janarit, edhe i atyre që vdiqën në Gërdec edhe i atyre që vdiqën në Bulevard, dhe për të mos e harruar se është edhe bulevardi i atyre që vdesin vazhdimisht në Bulqizë. Çuditërisht këtë vit i gjithë bulevardi me gjithë dëshmorët festojnë. Të vdekur e të gjallë së bashku gëzojnë madhështinë e festës nën madhështinë e dritave. Të vdekurit gëzojnë për të gjallët, e të gjallët gëzojnë edhe për të vdekurit edhe për veten.

Sepse bulevardi është pastruar, ska me gurë as drurë, as djegje e as thyerje, as britma as krisma, nuk ka me gjak e as urrejtje. U zhduken te gjitha me një të rënë të dorës.Se është viti i ri e këto gjëra sduhet të kujtohen, këto gjëra duhet të  harrohen përndryshe gjithë viti ecën ters…Se është festë dhe, në raste festash, nuk mbahet mëri por shpresohet për një vit më të mirë. Për festa nxitohet të kapet çdo çast e të gëzohet në maksimum ai, çdo moment sado i shkurtër të jetë s’duhet lënë të shkojë pa gëzuar, prandaj nuk ka kohë për të kujtuar të kaluarën. Fundja ç’rëndësi ka e kaluara kur ne jetojmë më shumë për të ardhmen thonë disa. Për  e ri Shqiptarët magjishëm bien brënda këtij trekendeshi me ekstremitete nënshtruese.

Harrojnë politikanët se cfarë premtimesh i bënë popullit vitin që shkoi dhe harron populli se cfarë premtimesh mori nga politikanët vitin e shkuar. Harron populli të vrarët, harron pozita kushi-në, harron opozita pse-në. Harrohet sa minator vdiqën këtë vit në Bulqizë, harrohet sa Shqiptarë vdiqën në Tiranë, sa vdiqën nëpër aksidente rrugore, sesa u vranë nga vetja e sa u vranë nga tjerët? Për fundvit llogariten thjesht si statistika dhe harrohet se janë njerez. Rezulton një bilanc lufte dhe harrohet se nuk jemi në luftë!

Shpresojnë Shqiptarët: Për nje jetë ata që se kanë e për një jetë më të mirë për ata që e kanë,për një punë për ata që këte vit se patën e për një punë më të mirë për ata që e paten, për pak para për ata që këtë vit nuk kishin e për më shumë para për ata që kishin. Shpresojnë tetra-paraplegjikët ,të vonuarit, të sëmurët mendorë, të paaftët për punë per pak mëshirë  nga përbindëshi social, shpreson nga ana tjetër përbindëshi që këto parazit të zhduken me gjith rrënjë. (Ska faj këto kategori njerëzish nuk bëjn asgjë përveçse ushqehen me trupin e bollshëm shtetëror )

Gëzojnë kriminelët për krimet që nuk u zbardhën këtë vit, luten që të mos hetohen e shpresojnë për krime të tjera.  Gëzojnë hajdutët për parat që vodhën, luten të mos zbulohen e shpresojnë t’i shijojnë. Gëzojnë mashtruesit për mashtrimin që bënë, luten të mos demaskohen dhe shpresojnë që viti tjetër të jetë viti i një mashtrimi më të madh. Gëzojnë gjakpirësit për gjakun e popullit, luten që ai të mos i kuptojë plagët dhe shpresojnë që viti tjetër t’ju sjellë edhe më shumë gjak. Gëzojnë maskarenjtë për masakrat që benë, luten të mos u hiqet maska e shpresojnë se do te ketë masakra të tjera.

Ky trekëndësh me ekstremitete nënshtruese lidhet me kuptimin e bulevardit si ajo hapësira ku ekstremitetet e gjerësisë përfundojnë me institucionet më të rëndësishme të vendit. Po ta fillojme nga sheshi, kemi Bashkinë e Tiranës dhe Përmirësimit Progresiv të Jetës së Shqiptarëve, Ministrinë e Ekonomisë Korrupsionit dhe Errësirës, Ministrinë e Bujqësisë Urisë dhe Helmimit të Konsumatorit,Ministrinë e Mbrojtjes dhe Dhunimit të Qytetarit, Ministrinë e Punëve Private dhe Transportit për në Varreza,Presidencën e Horrave të Bulevardit dhe Kryeministrinë e Vendit dhe e Nënvendit.

Nga sheshi te sheshi,nga Skënderbeu te Nënë Tereza, kaq është shteti. Ai shtet,i cili gjatë gjithë vitit i bën të gjitha të këqijat e mundshme popullit dhe në natën e fundit të vitit, nën zbukurimet madhështore të dritave,me fishekzjarret miliona lekësh, me muzikën dehëse për shpirtrat e varfër,ashtu siç manipulohet nje zemër çupëline, i propozon popullit për vazhdimin e një marrëdhënie të re dhune,vuajtjesh dhe nënshtrimesh. Ata bien dakord t’ja falin gjithçka njëri-tjetrit dhe të vazhdojnë po ashtu siç kanë kaluar deri më sot. Shteti dhunon, populli harron të kujtojë;shteti vret,populli shpreson se mund të ndalojë; shteti feston, populli nuk nguron të gëzojë.

Format moderne shtetërore të përdorura për nënshtrim, përgjithësisht të njohura, janë manipulimi i të dhënave, fshehja e problematikave, përgënjeshtrimi dhe gënjeshtrimi i statistikave, mënjanimi i çështjeve përmes krijimit të ngjarjeve dhe problemeve artificiale etj. Nqs të gjitha këto dështojnë hyjnë në lojë disa menyra më burrërore të nënshtrimit siç është dhuna me të gjitha kuptimet që mund të ketë: frika në forma nga më të larmishmet dhe ushtrimi i terrorit masiv,për hir të së vërtetës rrallëherë i zbatueshëm.

Bulevardi (Shteti), pasi i ezauron të gjitha rrugët dhe format që sjellin nënshtrim, si për një ëmbëlsirë ne fund të darkës, përdor edhe kopjen e fundit të fytyrës, e cila përpiqet të fshehë shëmtinë e një monstre të vjetër për këtë vit të ri. Fytyra e re, fryma e re, dhunë e re,vjedhje e re, mashtrim i ri,  manipulim i ri, krime të reja, të gjitha për këtë vit të ri. Kjo është ajo që ndodh, gjithçka e vjetër rinohet vetëm me një “re”, “ri”, “reja”. Prandaj mënyrat e shtypjes priten që të jenë edhe ato të reja dhe kjo pashmangshmërisht ndihmohet më shumë kur shteti padashur bashkëpunon me ekstremitetet e harrimit të së kaluarës, shpresës së të ardhmes dhe gëzimit të së tashmes.

Alban Pira

 

 

Bulevardi dhe Trekëndëshi i Nënshtrimit

Republika shqiptare e rrënojave

Nisur nga këto tre fakte, e kemi të vështirë tashmë të vendosim prioritetet e qeverisë dhe të shoqërisë shqiptare në përgjithësi: rendi, ruajtja e integritetit të institucioneve kushtetuese apo vlerësimi i historisë së kombit.  Të treja kanë rëndësinë e tyre, por simbolikisht ajo që i hap rrugë dy të parave është rrënimi me dashje të thellë dhe të karakterizuar të historisë së kombit dhe mishërimit të saj.

Historia e vilës së rrënuar, nga e cila Kryebashkiaku i Korçës, megjithë arsyen dhe forcën e dëshpërimit, po fliste para ekraneve të televizorëve dhe mospërflilljes së kalimtarëve korçarë, mund të duket normale, e rrallë, akt tradhtie ose zgjuarsie, por qëndron fakti që asokohe kishte patriotë të cilët mendonin të shpëtonin Shqipërinë nga rrënimi duke përdorur të gjitha mënyrat e mundshme, brenda kuadrit të vështirë të Luftës së Parë Botërore.  Me pak fjalë, ajo është më shumë se një histori e thjeshtë.

Në 1916 Korça ishte nën hyqmin e lakmive italiane dhe greke.  Nëpërmjet lojrave të aleancave qeveria greke kishte vendosur të qëndronte në krah të fuqive të aksit, me në krye Gjermaninë dhe Austro-Hungarinë, ndërkohë që një udhëheqje pro anglo-franceze me në krye Venizellosin po përgatitej në Selanik.  Në përpjekje për të joshur palët, shtetet kryesore ndërluftuese filluan të propozonin copëzime të territorit shqiptar dhe kjo ndodhi edhe me Korçën, e lakmuar nga italianët dhe grekët.  Si mollë sherri e përjetshme, Shqipëria ishte ndarë asokohe dhe për t’i dhënë një zgjidhje çështjes së pazgjidhur të Korçës u ftuan forcat franceze, si më neutrale që të kontrollonin këtë zonë.

Historia më vonë dihet ose u mor vesh këto ditë.  Falë ndërhyrjes energjike të Themistokli Gërmenjit dhe Sali Butkës u arrit që në 10 dhjetor 1916 të ngrihej Flamuri në Korçë, të shpallej Krahina Autonome e Korçës dhe të lulëzonte nën një paqe relative të siguruar nga shqiptarë, shkollat dhe institucione shqipe.  Duke njohur Themistokli Gërmenjin, jetën e tij, e kemi shumë të lehtë të kuptojmë se aty për herë të parë ndoshta iu dha hov një shteti të mirëfilltë shqiptar.  Dhe për këtë arsye dhe për të tjera, nuk e kuptojmë përse figura e tij është lënë mënjanë në 100 Vjetorin e Pavarësisë.

Edhe sikur në atë shtëpi të mos ishte ngritur flamuri shqiptar, po ai grek, italian, ose turk, ajo do të hynte, me të mirat dhe të këqijat e saj në Histori dhe duhej të mbrohej.  Një gjë e tillë është thënë 100 herë.  Historia, e ligë apo e mirë, e dhimbshme apo e suksesshme, duhet ruajtur se përndryshe katandisemi në një komb pa identitet, të gatshëm të valëvisim vetëm flamurin kombëtar, në mungesë të gjërave më konkrete që na bëjnë të ndihemi shqiptarë.

Ne kemi të gjitha arsyet e botës për të qënë krenarë për çdo pëllëmbë territor dhe çdo ngjarje që përshkon historinë tonë.  Por ne kemi të gjitha arsyet e botës që të shqetësohemi për mënyrën si po e trajtojmë vendin tonë.  Pyjet që po marrin flakë, parqet kombëtare që po digjen (thuhet se druri i djegur i shërben më mirë mobilerive…), shkatërrimi i pasurisë kulturore, gërryerja e aspiratave për të jetuar si evropianë në këtë vendin tonë që gjendet në Evropë, vrasjet e përditshme dhe përçudnimet e përhershme të njerëzve të thjeshtë, të cilat janë pasojë dhe vënie në praktikë e shkatërrimit të simboleve që na identifikojnë.  Një maqedonas mburret se Pjetër Bogdani ka lindur në një fshat që sot gjendet në shtetin më të sajuar të botës, atë maqedonas, madje i ngre dhe përmendore, ndërkohë ne maskohemi prapa një Flamuri në çdo fund ndeshjeje të Kombëtares, aq sa po e bezdisim dhe atë të bekuar nga fëlliqësia e atyre duarve që e ngrejnë atë ditën me krenari dhe shkatërrojnë natën ato që ai simbolizon në emër të përfitimit të tyre personal.

Kjo është Shqipëria sot. 

Stavri

 

Republika shqiptare e rrënojave

Asnjanësit e shtirur dhe mjerimi i medias

Por shumëkush mund të ngrejë pikëpyetje mbi sa më sipër dhe jo pa të drejtë. Sepse ky regull që përsëritet thuajse identik në çdo shtet të botës ka një përjashtim të fortë kur vjen radha tek Shqipëria. I vetmi vend ku natën bie të flesh me një grusht informacionesh të parenditura dhe zgjohesh të nesërmen për të zbuluar që asgjë e re nuk ka ndodhur. Asnjë lajm i ri deri në mesditë. Asnjë hulumtim juridik mbi faktet e një dite më parë, asnjë analizë ekonomike mbi falimentimin e një kompanie, blerjen korruptive apo shitjen badihava të saj. Asnjë kronikë mbi jetët e minatorëve që i përpiu dheu një ditë më parë, asnjë për jetët e mafiozëve apo politikanëve që zotërojnë pasuritë e nëntokës, mbitokës, pyjet, plazhet madje dhe ajrin. Gazetarët kanë fjetur gjumë së bashku me të gjithë qytetarët e tjerë të Republikës, njësoj si të gjithë qytetarët e tjerë të Republikës. Misioni i tyre për ta sjellë informacionin të parët mund të përkthehet fare mirë si misioni i thashethemexhiut për të shpërndarë fjalë i pari, aq më mirë nëse gënjeshtër.

Nëse deri sot këtë fenomen nuk e keni vënë re, atëherë lexojini lajmet sot në darkë dhe verifikoni se ç’të re do ju sjellë e nesërmja, përveçse hiçin.

Problemi i mediokritetit në mediat shqiptare ka arsye të ndryshme por këtu mundet vetëm ta konstatojmë si një ndër plagët e shumta të shoqërisë sonë, ndoshta më e gangrenizuara. Për sa kohë lajmin do ta bëjnë zyrat e informacionit të partive, twitteri i kryeministrit dhe fejsbuku i atij robit tjetër, media mund të quhet e asgjësuar. Nëse lajmi i parë vjen kur i del gjumi Erjon Braçes apo kur ja mbarojnë hartimin Bujar Nishanit, media mund të quhet në vdekje klinike. Rezultati është një konfuzion i përgjithshëm, një tendencë e theksuar e çdo qytetari për thashetheme, intriga dhe konspiracione. “Ai ka vjedhur, ta garantoj unë, sepse njof atë tipin që ka komshi këshilltarin, i cili s’mund të ketë aq shumë lekë sa të blejë një shtëpi në Lalz”. I tillë është niveli i lajmit mediatik, e tillë edhe jehona e amplifikuar rrëmujshëm në popull. Shpesh herë madje, ndjehesh më i informuar nëse nuk i hap fare mediat vendase ose së paku ndjehesh më i lehtësuar.

Perceptimi i qytetarëve, zotimi i qeverisë, kryefjala e çdo organizate ndërkombëtare që vepron në Shqipëri është Drejtësia, duke e identifikuar atë si të keqen më të madhe dhe si të parën ndër reformat që duhen ndërmarrë. Pikërisht në këtë pikë, personalisht, ndjehem i dyzuar, midis Drejtësisë dhe Medias. Sikur të mund të riformohej media (me ligj, me dekret, apo me urdhër nga lartë) jam i bindur që do të ishte kjo e fundit kryefjalë e fjalimit të Merkelit, Obamës, Ramës, Mero Bazes dhe Artan Hoxhës (Artanit gazetar jo Artanit thuajse president) dhe i çdo qytetari tjetër, për vetë rëndësinë dhe rolin që ajo ka në shoqëri…

Një fenomen tjetër, këtë herë grotesk, sërish i lidhur me botën mediatike, sidomos me atë moderne, që përfshin pra, jo vetëm mediat tradicionale por edhe rrjetet sociale, blogjet etj., është tendenca fëminore e opinionistëve VIP dhe atyre jo VIP për të ngjarë asnjanës. Kështu për shembull, një Lubonjë asnjanës është po aq i gënjeshtërt sa Pinoku, me të vetmin ndryshim që duke e përseritur shpesh se nuk mban anën e askujt ka filluar ta besojë edhe ai vetë një rrenë të tillë. Dhe çka e bën më të pakuptimtë asnjanësinë në këtë rast është mungesa e nevojës për asnjanësi në Shqipërinë tonë të dërrmuar. Askush nuk do të dëgjojë një opinion as andej e as këtej për 21 Janarin. Mbase do të donim një opinion asnjanës për problemin e trafikut në Tiranë, por Shqipëria nuk është vendi i problemeve të vogla. Shqipëria është vendi i 97-ës, shqiptarët janë populli i luftës së fundit në Evropë (1999), jemi vendi i Gërdecit, 21 Janarit, vendi ku Fazlliçi merr pjesë në mbledhjen e sigurisë kombëtare dhe ku falet territori me një firmë robi. Faleminderit shumë por nuk kemi nevojë për asnjanësinë e mendjeve të ndritura, aq më tepër kur ajo është e shtirur.

Një Lubonjë apo një Bushat por edhe plot blogera të rinj nën gjurmët e tyre e shesin veten si më të besueshmit, sepse e pozicionojnë veten aty; as majtas, as djathtas, as në qendër, as militantë, as opinionistë, as antisistem, disa as intelektualë, e as përkrahës të proletariatit, pra asnjanës. Si të tillë i atribuojnë vetes një kritikë të shëndoshë që i përjashton nga çdo influencë politike e aq më shumë partiake…

Ja, për këta nuk ka nevojë shqiptari i thjeshtë, i cili është i mbushur plotë e përplotë me dëngla dhe tani i ka ngelur veç ti nxjerrë jashtë gjithë ç’ka përbrenda. Shqiptari është aq i urtë sa të dijë të zgjedhë mes të mirës të keqes apo edhe alternativës së tretë. E sigurt është që nuk e ndjejmë nevojën e këtyre asnjanësve të vrerosur por kemi nevojë si ajri që na jep frymë, për një media profesionale dhe të lirë.

Onufri

 

Asnjanësit e shtirur dhe mjerimi i medias

Sistemi zgjedhor sipas Kodit te ri

Madje, këtë sistem të ri as Komisioni i Venecias nuk e ka kundërshtuar, por e ka cilësuar si hap përpara, pasi pasqyron më realisht bazën elektorale të cdo partie.  Pa dhënë asnjë opinion në favor ose kundër këtij sistemi, më poshtë kemi përshkruar sistemin proporcional zonal në dy variantet e tij. Proporcionali zonal, quhet i tillë kur shpërndarja e votave të mbetura bëhet brenda kuadrit të një zone zgjedhore dhe jo në planin kombëtar. Për shpërndarjen e votave të mbetura, përdoren dy sisteme, ai i mbetjes më të fortë (“Sistemi  1”), dhe ai i mesatares më të fortë (Sistemi 2 ose i Hondtit”).

Le të shpjegojmë me anë të shembujve, mënyrën e funksionimit të dy sistemeve.

Shembull për Sistemin e parë: Në votimet në një zonë zgjedhore, kanë votuar 400,000 votues për 8 mandate që duhet të shpërndahen. Shpërndarja e votave bëhet për këto parti, të cilat përmbushin kërkesën e Kodit të ri Zgjedhor sipas të cilit secila prej tyre ka marrë më shumë se 3% të votave të shprehura. Të supozojmë se partitë janë A, B, C, D dhe E. Shpërndarja e votave është bërë sipas rezultateve të mëposhtme:

 

Partia A: 126,000 vota

Partia B: 94,000 vota

Partia C: 88,000 vota

Partia D: 65,000 vota

Partia E: 27,000 vota

 

Koeficienti elektoral për të këtë zonë zgjedhore është: 400,000 vota : 8 mandate = 50,000 vota për një mandate, mesatarisht.

 

Hapi i parë është shpërndarja e mandateve në bazë të koeficientit elektoral:

Partia A: 126,000 vota : 50,000 vota/mandat  = 2 mandate + 26,000 vota të mbetura;

Partia B: 94,000 vota : 50,000 vota/mandat  = 1 mandat + 44,000 vota të mbetura;

Partia C: 88,000 vota : 50,000 vota/mandate = 1 mandat + 38,000 vota të mbetura;

 Partia D: 65,000 vota : 50,000 vota/mandate = 1 mandat + 15,000 vota të mbetura;

Partia E: 27,000 vota : 50,000 vota/mandate = 0 mandat + 27,000 vota të mbetura.

 

Nga llogaritja e parë, del që janë shpërndarë 5 mandate. Mbeten dhe 3 të tjerë për t’u shpërndarë. Sistemi i mbetjes më të fortë bazohet mbi votat e mbetura pas llogaritjes që sapo bëmë duke i renditur nga mbetja më e madhe të mbetja më e vogël. Pra, do të kishim:

1.  Partia B (44,000)

2.  Partia C (38,000)

3.  Partia E (27,000)

4.  Partia A (26,000)

5.  Partia D (15,000)

 

Pra, tre partitë e para me mbetjet më të mëdha (B, C, E), do të ndajnë tre mandatet që kanë mbetur. Një për partinë B (mbetja më e madhe), një për partinë C (mbetja e dytë me e madhe) dhe një për partinë E (mbetja e tretë më emadhe).

Si rezultat, do të kishim këtë shpërndarje të mandateve:

Partia A – 2 mandate     

Paria B – 2 mandate

Partia C – 2 mandate

Partia D – 1 mandat

Partia E – 1 mandat

Sistemi i mbetjes më të fortë (më të madhe) avantazhon dukshëm përfaqësimin e sa më shumë partive në Kuvend. Mund të thuhet që është ajo që respekton më së miri parimin e shpërndarjes proporcionale të votave.

 

Shembull për Sistemin e dytë: Në votimet në një zonë zgjedhore, kanë votuar 400,000 votues për 8 mandate që duhet të shpërndahen.

Votat janë shpërndarë në mënyrë të tillë:

Partia A: 126,000 vota

Partia B: 94,000 vota

Partia C: 88,000 vota

Partia D: 65,000 vota

Partia E: 27,000 vota

Numri i votave në nivel zone zgjedhore të secilës parti pjeëstohet në mënyrë të vazhdueshme me numra natyrorë të njëpasnjëshëm, të quajtur pjesëtues, duke filluar me numrin 1 dhe duke përfunduar me numrin natyror që i korrespondon numrit të mandateve që shpërndahen në zonën zgjedhore.  Do të kemi:

 

Partitëpjesëtuesit

1

2 (nr. i votave pjesëtohet për 2 e kështu me radhë)

3

4

5

6

7

8

Partia A

126,000

63,000

42,000

31,500

25,200

21,000

18,000

15,750

Partia B

94,000

47,000

31,333*

23,500

18,800

15,667

13,428

11,850

Partia C

88,000

44,000

29,334

22,000

17,600

14,667

12,571

11,000

Partia D

65,000

32,500

21,667

16,250

13,000

10,834

9,285

8,125

Partia E

27,000

13,500

9,000

6,750

5,400

4,500

3,857

3,375

 

*Në fakt, rezultati del 31,333.333…  Pra herësi që përftohet është me mbetje dhjetore. Në këtë rast, si herës merret numri i plotë më i afërt, që është 31,333. E njëjta logjikë për rezultatet e tjera me mbetje dhjetore.

Shënim. Kur kemi të bëjmë me një kandidat të propozuar nga zgjedhësit, votat e tij pjesëtohen vetëm me pjesëtuesin 1, që është e logjikshme pasi ai do të marrë vetëm një mandat.

Rezultatet e përftuara në këtë tabelë renditen nga herësi më i madh në herësin më të vogël, pa bërë dallimin se kujt partie i përkasin. Do të kemi:

 

1.      126,000 (Partia A)

2.      94,000 (Partia B)

3.      88,000 (Partia C)

4.      65,000 (Partia D)

5.      63,000 (Partia A)

6.      47,000 (Partia B)

7.      44,000 (Partia C)

8.      42,000 (Partia A)

9.      32,500

10.  31,500

11.  31,333

12.  29,334…

 

Në këtë rast, mandatet do të shpërndahen në këtë mënyrë: Partia A – 3 mandate, Partia B – 2 mandate, Partia C – 2 mandate, Partia D – 1 mandat. Nëse do të shpërndaheshin më shumë mandate se 8, logjika do të vijonte duke vazhduar renditjen e pjestuesve nga më i madhi të më i vogli…

Ndryshimi me sistemin e parë është i qartë. Së pari, eliminohet një parti me pak vota (pra kem një tentative për të “racionalizuar” proporcionalin), dhe së dyti, mandate që i shkonte kësaj partie sipas sitemit të parë shkon për një parti të madhe, zakonisht për atë që ka marrë më shumë vota në zonën zgjedhore të konsideruar.

Sistemi i dytë, ndryshe i quajtur Sistemi i Hondtit do të zbatohet në Shqipëri për zgjedhjet e 28 qershorit 2009, në bazë të Kodit të ri Zgjedhor të hyrë në fuqi. Është mëse e qartë se në mos matematicienë të mirë, nevojiten njerëz të pajisur me durim dhe qetësi për të kryer etapat e mësipërme të llogaritjes së shpërndarjes së mandateve.

Sistemi zgjedhor sipas Kodit te ri

Bella Italia!

Një pjesë e tyre arrin të kalojë në mënyrë klandestine në territorin Italian. Por vendi i ëndrave për ata shumë shpejt kthehet në vendin e maktheve. Intoleranca dhe ksenofobia ka kapur cdo qytetar të këtij vendi dhe ky fenomen i ka rrënjët vite më parë.

Pas Marokenëve, ishim ne Shqiptarët që provuam në kurrizin tonë intolerancën dhe diskriminimin. Nofka nga më të shëmtuarat i viheshin emigrantit që vinte me anije dhe që pasuronin fantazitë e femijëve të vegjël, gjatë fillimit të viteve ’90. Prindërit trëmbnin fëmijët me fjalën Albanese, që u bë zëvëndësuesi i përrallave me Gogol. Sot ata fëmijë përbëjnë rininë Italiane dhe gjërat me sa duket po marrin tatëpjetën…

Rumania dhe Bullgaria u bënë anëtare të Bashkimit Evropian në vitin 2007. Mijëra qytetarë nga këto dy vende u dyndën në shtetet perëndimore duke përfituar nga heqja e vizave. Rumunët në mënyrë të vecantë preferuan Italinë. Numri i tyre në Itali u rrit në mënyrë eksponenciale brenda dy vjetëve, duke bërë që komuniteti Rumun të jetë më i madhi në vendin fqinj. Në të njëjtën kohë por me ritme marramëndëse, në Itali u rrit edhe intoleranca ndaj të huajve. Romët, të ardhur kryesisht nga Rumania, janë bërë shënjestra kryesore e ekstremistëve. Sikur të mos mjaftonte kjo edhe qeveria e Berluskonit është veshur me petkun e xhandarit dhe i mban ison politikave intolerante. Edhe mediat, janë rreshtuar duke mbjellë urrejtje, madje ato përbëjnë faktorin dominant në ndryshimin ksenofob qe po përjeton Italia. Duke patur parasysh që Italia është vendi me më pak emigrantë ndër vendet kryesore Evropiane, kjo atmosferë është e pakuptueshme. Një ndër fenomenet më të papranueshme që ka shqetesuar organizmat ndërkombëtarë(UNHCR) por edhe Brukselin, është ai i Rondeve. “Ronde Padane” janë grupe vullnetare, të cilat patrullojne nëpër qytetet e veriut të Italisë, në kërkim të klandestinëve të cilët janë automatikisht keqbërës sipas konceptit ekstremist që po përhapet dita-ditës edhe në popull. Për qeverinë Italiane këto grupe konsiderohen të ligjshme edhe pse përbëjnë një strukturë paralele policore, madje nuk mungojnë as përgëzimet për punën e tyre të vyer…

 Pa u munduar shumë mund të gjehen në histori, raste të ngjashme të strukturave paramilitare (edhe pse jo të armatosura) dhe ksenofobe, në shërbim të një partie ose të një ideali. Në Itali ishin këmishat e zeza në shërbim të Musolinit, në Gjermani këmishat e murrme (SA) në sherbim të Hitlerit. Edhe atëhere si sot, bota përballej me një krizë të thellë ekonomike. Përhapja e ideologjive ekstremiste nuk ishte përgjigja më e mirë ndaj krizës, por ishte përgjigja më e thjeshtë. Pasojat dihen…

Në fillim fare erdhën e kapën ciganët (Romët) dhe une u kënaqa sepse ata jetonin me vjedhje. Pastaj erdhën e morrën hebrenjtë dhe unë heshta sepse  ata s’më pëlqenin. Pastaj erdhën e morën homoseksualët dhe unë u lehtësova sepse ata ishin të bezdisshëm. Pastaj erdhën e morrën komunistët dhe unë nuk thashë gjë sepse nuk isha komunist. Një ditë erdhën e më morën mua dhe nuk kishte mbetur askush për të protestuar  (Martin Nienmòller 1892-1984).
ONUFRI
Bella Italia!